جاذبه های گردشگر شیراز

. کوه دراک

کوه دراک (کوه برفی، کوه مستسقي، کوه مادر) کوهي است در شهر شيراز که از غرب اين شهر آغاز شده و با گذشتن از شمال غرب شهر ادامه می‌یابد و به روستاي علي آباد می‌رسد. از مرکز شهر شیراز تا کوه دراک حدود ۴۰ دقیقه راه است. قله کوه دراک حدود ۲۹۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و وجه شمالی کوه معمولا از اوایل آذر تا اواخر اسفند پوشیده از برف است. دراک به معنی محل جمع شدن آب و برف است و دلیل انتخاب این اسم این است که مردم در فصول سرد سال برف‌های آن را درون چاه‌هایی انبار می‌کردند تا در تابستان از آب برف‌های ذوب شده استفاده کنند.

در مسیر پیمایش بعد از عبور از دیوارها به مسیری تقریبا مسطح همراه با درختان مختلف مانند بادام کوهی برمی‌خوریم در طی این مسیر صدای دلنشین آب را می‌شنویم که به خصوص در فصل تابستان بسیار دلپذیر است. به علت کم‌آبی‌های چند سال گذشته، بسیاری از چشمه‌های منطقه خشک شده است ولی در گذشته مسیر صعود قله دارای چشمه‌های زیبا و متعددی بوده است.
۲. تنگه دم اسب

تنگه دم اسب در فاصله ۴۰ کیلومتری جنوب شیراز در منطقه کوهمره سرخی روستای کره‌بس قرار گرفته است. از مرکز شهر شیراز تا تنگه دم اسب حدود یک ساعت راه است. تنگ دم اسب و آبشار زیبای آن به دلیل مسیر پرهیجان و زیبایی که دارد، یکی از جذاب‌ترین جاذبه‌های گردشگری استان فارس محسوب می‌شود. اسم تنگه از آبشاری شبیه به دم اسب گرفته شده و در واقع این آبشار ادامه رودخانه دم اسب است که از ارتفاع صخره‌های مرتفع به پایین سرازیر می‌شود و ظاهری شبیه به دم اسب دارد. ارتفاع این آبشار به سی متر می رسد.

چگونگی پیداش این منطقه زیبا به زلزله‌ای مهیب باز می‌گردد که با لرزاندن زمین اطراف، رودخانه‌ای را که از ناحیه تنگه دم اسب عبور می‌کرد به تنگه دم اسب، آبشار دم اسب و دریاچه‌ای با طول دویست متر تبدیل کرد. سفر به تنگ دم اسب برای افرادی که قصد ماجراجویی‌های دسته جمعی و دوستانه دارند، می‌تواند هیجان‌انگیز و لذت بخش باشد چرا که در این سفر لذت‌بخش، برای دسترسی به آبشار زیبای تنگ دم اسب، باید از دامنه‌های کوه‌های بلند سنگی بالا رفته و از مسیر آبی و خروشان رودخانه‌ای که از میان صخره‌های غول پیکر سرسبز می‌گذرد عبور کرد.

برخی از نقاط این مسیر رودخانه‌ای، بسیار باریک است و عرضی به پهنای یک انسان دارد، بنابراین تنها یک نفر می‌تواند از آن عبور کند. تمام طول مسیر تا آبشار دم اسب با درختان سرسبز بلوط، انار، پونه کوهی، بوته‌ها و گیاهان پر شاخ و برگ کوتاه قامت پوشیده شده است. در این منطقه انواع حیوانات وحشی، خزندگان و پرندگان بزرگ شکاری زندگی می‌کنند ولی با توجه به حضور گردشگران، در نزدیکی منطقه تنگ دم اسب دیده نمی‌شوند. چشم‌اندازها و منظره‌های زیبای این مسیر، ارزش خیس شدن‌ها و راهپیمایی‌های صخره‌ای را دارد.
دم اسب نظریان.jpg
عکس از آرشیو لست‌سکند | نظریان
۳. دریاچه مهارلو

دریاچه مهارلو حدود ۱۸ کیلومتری جنوب شرقی شیراز در ارتفاع ۱۵۶۰ متری از سطح دریا قرار دارد و به دلیل نزدیکی به شیراز، یکی از مناطق گردشگری و تفرجگاهی محسوب می‌شود. از مرکز شهر شیراز تا دریاچه مهارلو حدود ۴۰ دقیقه راه است. این دریاچه از سه رودخانه خشک، حمزه و سروستان و همچنین ‌آب‌های روان کوه‌های مجاور تغذیه می‌شود، ۲۸ کیلومتر طول و ۱۰ الی ۱۵ کیلومتر عرض دارد. از آنجا که میزان تبخیر در دریاچه مهارلو بالاست، بخشی از بستر آن را همیشه لایه‌ای از نمک می‌پوشاند و فقط در بخش‌های شمالی و مرکزی آن با عمق بسیار کم و شوری زیاد، آب وجود دارد.

یکی از پدیده‌های جالب این دریاچه، وجود پدیده «کشند قرمز» است. کشندهای قرمز نوعی از جلبک‌ها هستند که نسبت به شوری مقاوم بوده و زمانی که شوری آب بالا می‌رود، این جلبک‌ها رشد بیشتری پیدا می‌کنند. تکثیر بیش از حد این موجودات سبب می‌شود که تراکم جلبک‌ها در سطح آب بالا رفته و به صورت لایه‌ای قرار گیرند که مانع از تبادل هوا با آب و در نهایت کاهش اکسیژن می‌شود. در این شرایط برخی موجودات سمی را تولید می‌کنند که برای آبزیان یک خطر بالقوه به شمار می‌رود. مهم‌ترین جانورانی که در مجاورت این دریاچه زندگی می‌کنند، فلامینگو، مرغابی، تنجه، اردک سرسبز، آبچلیک، چوکا و آنقوت است. نمونه این دریاچه‌ها را در متن شباهت ایران با برترین جاذبه‌های جهان، می‌توانید ببینید.
مهارلو پوریا اقتداری.jpg
عکس از آرشیو لست‌سکند | پوریا اقتداری
۴. آبشار قلات

قلات نام روستایی است که در ۳۶ کیلومتری شمال غرب شیراز و در منطقه‌ای با صفا و کوهپایه‌ای در کنار چشمه‌ای زیبا و در میان انبوهی از درختان و باغ‌های سر سبز قرار دارد. از مرکز شهر شیراز تا آبشار قلات حدود ۴۰ دقیقه راه است. مردم این روستا با زندگی نیمه سنتی به کشاورزی و دامداری و باغداری و بعضی‌ها به کسب و کار و حرفهٔ گیوه‌بافی مشغول هستند.

گویش مردم این روستا بازماندهٔ فارسی میانه جنوب غربی کشور است. در این روستا بناهایی با ارزش و قدمت وجود دارد از جمله کلیسای روستا که توسط مسیونرهای مذهبی بین دو جنگ جهانی اول و دوم ساخته شده است. قلات روستایی با دو بافت قدیم و جدید است و تفاوت آن‌ها در سبک معماری سنتی و مدرن مشهود است . بافت قدیم (دهکده ی باستانی) قدمتی بس طولانی دارد، معماری آن منحصر به فرد و پر از کافه و رستوران‌هایی است که داخل ساختمان‌های قدیمی ساخته و بازسازی شده است. برای دسترسی به روستای قلات باید از شیراز مسافتی در حدود ۴۰ کیلومتر به سمت شهرستان یاسوج حرکت کرد. این روستا دارای دو آبشار زیبا است که در ارتفاعات شرقی بعد از باغات روستا قرار گرفته‌اند.
آبشار قلات رضا.jpeg
عکس از آرشیو لست‌سکند | رضا
مسافت بیشتر از یک ساعت
۵. کوه برم فیروز

کوه برم يکي از کوه‌هاي استان فارس است که در شهرستان سپيدان و در ۹۰ کيلومتري شمال غرب شيراز واقع شده است. در ۵۰ کیلومتری جنوب شرق کوه دنا قرار دارد و دومین قله مرتفع استان فارس و اولین قله مرتفع شهرستان سپیدان محسوب می‌شود. از مرکز شهر شیراز تا کوه برم فیروز حدود یک ساعت و ۴۰ دقیقه راه است. در واقع در کنار این دریاچه دو کوه بلند قرار دارد که نام کوه بلندتر، کوه ریز بلند است که نزد کوهنوردان به قله برم فیروز مشهور شده و دقیقا در شمال دریاچه قرار گرفته.

کوه دیگر، کوه قلاگرد است که به صورت یک کوه جدا قرار گرفته و کمی از دریاچه فاصله دارد. برم فیروز دور نمای منحصر به فردی از قله‌های زیبای استان فارس و کهکیلویه‌ بویراحمد دارد كه از فراز این کوه، قله‌ پوشیده از برف دنا خودنمایی می‌کند. این کوه به خاطر دریاچه‌ای که با همین نام در دامنه‌های آن واقع شده هر سال به خصوص در اواخر بهار گردشگران زیادی را جذب می‌کند. برم فیروز براي كساني كه توانایی يك كوه پيمایی نيمه سبك و حدودا ۲ ساعته را دارند، مناسب است. در زمانی کمتر از دو ساعت می‌توانید مستقیما به دشت برم فیروز و سپس به دریاچه برسید و پس از آن در صورت تمایل به قله صعود کنید. در این مسیر دو چشمه وجود دارد. چشمه اول در ابتدای مسیر و در ارتفاع ۲۸۹۰ متری و چشمه دوم تقریبا ۷۵متر بالاتر از چشمه اول قرار دارد.
برم فیروز نظریان.jpg

دریاچه برم فیروز

عکس از آرشیو لست‌سکند | نظریان
۶. آبشار مارگون سپیدان

یکی از دیدنی‌های استان فارس شهرستان سپیدان است. منطقه سپیدان در شمال استان فارس واقع شده و شهر اردکان مرکز آن است. این شهر از قدمت طولانی برخوردار است و برخی می‌گویند قدمت سپیدان به زمان هخامنشیان می‌رسد. از مرکز شهر شیراز تا آبشار مارگون سپیدان حدود ۲ ساعت و ۱۰ دقیقه فاصله است. از میان جاذبه‌های گردشگری این منطقه، می‌توانیم به قلعه رنج، آبشار مارگون، چشمه شش پیر، تنگ تیزاب، چله گاه و … اشاره کنیم. یکی دیگر از دیدنی‌های منطقه سپیدان، چشمه شش پیر است. این منطقه حدود ۱۵ کیلومتری شهرستان سپیدان واقع شده و به دلیل امامزاده‌ای که در این منطقه وجود دارد، به این نام شهرت یافته است. آبشار مارگون زیبا در ۵۰ کیلومتری شهر اردکان قرار دارد.
مارگون ویدا مهین پو.jpg
عکس از آرشیو لست‌سکند | ویدا مهین پو
۷. رودخانه دالکی

رودخانه دالکی از دیگر جاذبه‌های طبیعی اطراف شهر شیراز است که طبیعت‌گردان بسیاری برای سپری کردن اوقات فراغت خود و دوری از شلوغی شهر به بازدید از آن می‌روند. از مرکز شهر شیراز تا رودخانه دالکی حدود یک ساعت و ۴۰ دقیقه فاصله است. این رودخانه ۲۲۵ کیلومتر طول دارد و از استان فارس به سمت استان بوشهر سرریز می‌شود. رودخانه دالکی از شهرستان کازرون در فارس عبور می‌کند. به همین دلیل، در کنار بازدید از رودخانه دالکی، می‌توانید در کازرون هم گشت‌وگذاری داشته باشید. پل مشیر که قدمت آن به دوران قاجار می‌رسد هم روی این رودخانه واقع شده است و می‌تواند برای علاقه‌مندان به تاریخ جذاب باشد

جاذبه های گردشگری مشهد

۱. طرقبه

طرقبه که حتما نام زیبای آن را شنیده‌اید از جاذبه‌های طبیعی و دیدنی استان خراسان است که در مرکز این استان و در منطقه‌ای کوهستانی قرار گرفته. طرقبه با شهر مشهد، ۱۵ کیلومتر فاصله دارد و تفرجگاهی فوق‌العاده برای استراحت و دور ماندن از شهر محسوب می‌شود. طرقبه در بین دره‌های سرسبز کوه بیناود قرار گرفته و از دوران بسیار قدیم، پر رفت و آمد بوده است. طبیعت آن می‌تواند در هر فصلی از سال مسافران را شگفت‌زده کند. اجاره ویلا در طرقبه یکی دیگر از جاذبه‌های این منطقه برای مسافران است. از فرودگاه بین‌المللی شهید هاشمی‌نژاد مشهد تا طرقبه حدود ۵۰ دقیقه با ماشین فاصله است.
۱۵۶۳۷۳۹۸۹٫jpg
عکس از ایرنا
۲. آرامگاه فردوسی

آرامگاه فردوسی در توس مشهد بدون شک یکی از دیدنی‌ترین جاذبه‌های فرهنگی این منطقه به شمار می‌رود. دفن حکیم ابوالقاسم فردوسی در گورستان عمومی به دلیل شیعه بودن او، با مخالفت شدید مردم مواجه می‌شود. به همین دلیل، او را در باغ خودش (محل فعلی آرامگاه) به خاک می‌سپارند. در زمان قاجار، با درخواست هنرمندان و فرهیختگان ایرانی،‌ آرامگاه جدیدی برای این شاعر نامی تاسیس شد. هوشنگ سیحون این آرامگاه را بر اساس معماری دوران هخامنشی طراحی کرده است. روی ستون‌های بیرونی آرامگاه، اشعار فردوسی دیده می‌شود و معماری داخلی آن از دوران اشکانی الهام گرفته شده است. ابوالحسن صدیقی هم مجسمه فردوسی را سنگ‌تراشی کرد که این مجسمه، در آرامگاه یکی از جاذبه‌های دیدنی برای گردشگران به شمار می‌رود. از فرودگاه بین‌المللی شهید هاشمی نژاد مشهد تا آرامگاه فردوسی حدود ۱ ساعت با ماشین فاصله است.
آرامگاه فردوسی
عکس از آرشیو لست‌سکند | لیمو
جاذبه‌های گردشگری اطراف مشهد با فاصله بیشتر از یک ساعت
۳. پیست اسکی شیرباد

پیست اسکی شیرباد در ۵۰ کیلومتری غرب مشهد قرار دارد. اگر حدود ۲۰ کیلومتر از روستای دولت‌آباد جلوتر بروید، ارتفاعات شیرباد که در میان رشته کوه بینالود قرار گرفته است به چشم‌ می‌خورد. قله شیرباد در دامنه شمالی به دره چناران می‌رسد و روستای بوژان نیشابور نیز سمت دامنه جنوبی قله شیرباد قرار گرفته است. این پیست اسکی از مکان‌های گردشگری و دیدنی بسیار معروف مشهد است. طول پیست اسکی ابرده شیرباد ۸۸۰ متر است و مساحتی حدود ۵۰ هکتار دارد. اینجا در ارتفاع ۲۹۰۰ متری از سطح زمین قرار گرفته است. پیست اسکی شیرباد مشهد، تنها پیست موجود در شرق کشور است که برای شرق نشینان فرصت خوبی جهت تجربه این ورزش جذاب مهیا کرده است.

سوئیت‌های اقامتی هم این امکان را فراهم می‌کنند که شب را با خیال راحت در کوهستان بگذرانید. تله اسکی پیست شیرباد، شما را تا ارتفاع ۹۰۰ متر بالا می‌برد و پس از آن می‌توانید برای رسیدن به دامنه پیست، یک اسکی جذاب و مفرح را تجربه کنید. از فرودگاه بین‌المللی شهید هاشمی نژاد مشهد تا پیست اسکی شیرباد حدود ۲ ساعت و ۵ دقیقه با ماشین فاصله است.
اسکی شیرباد ایسنا.jpg
عکس از محسن اسماعیل‌زاده
۴. آبشار گرینه

از دیدنی‌ترین و مشهورترین جاذبه‌های طبیعی شهر نیشابور و استان خراسان رضوی، آبشار گرینه است که ۱۰۷ کیلومتر با مشهد فاصله دارد. این آبشار در روستایی به همین نام قرار گرفته و ۶ کیلومتر از روستای گرینه فاصله دارد، در ۴۰ کیلومتری شمال شرق شهرستان نیشابور، در ۱۴ کیلومتری شمال محور مشهد به نیشابور، در ضلع شرقی شهر دررود نیشابور در دامنهٔ کوه قرار گرفته است. هرچند خود روستای گرینه یک روستای توریستی محسوب نمی‌شود، اما طبیعتی زیبا و پهناور با دره‌های سبز و رودخانه‌ای چشم‌نواز و سرچشمه‌ها و انشعابات فراوان دارد.

آبشار گرینه در میان دره‌ای سرسبز به نام باغرود جای گرفته و برای دسترسی به آن باید از روستای گرینه به سمت شمال حرکت و پس از طی مسافتی در حدود ۱.۵ کیلومتر در دره رودخانه، به محل انشعاب رودخانه که به دو بخش شمالی و شرقی تقسیم می‌شود رسید که ادامه همین مسیر در دره شمالی مسافران را به آبشار گرینه می‌رساند. از فرودگاه بین‌المللی شهید هاشمی نژاد مشهد تا آبشار گرینه حدود ۱ ساعت و ۳۰ دقیقه با ماشین فاصله است.
آبشار گرینه مشهدمگ.jpg
عکس از مشهد مگ
۵. دره شمخال

شمخال به کردی کرمانجی نام یک تفنگ قدیمی و دست‌ساز است. در زبان کردی ضرب‌المثلی وجود دارد که می گوید: ” مگر تیر شمخال بهت خورده است”، این ضرب‌المثل را برای افرادی به کار می‌برند که برای مسائلی ناچیز بسیار شکفه و ناله می‌کنند. نام این دره پر پیچ و خم و زیبا از روستایی در نزدیکی آن واقع در کوهپایه‌های این کوه گرفته شده است. دره شمخال در‌‌ فاصله ۲۵ کیلومتری جنوب مرز ترکمنستان و شهر مرزی باجگیران در استان خراسان رضوی قرار گرفته و با بزرگترین شهر نزدیک آن که قوچان است، ۸۰ کیلومتر فاصله دارد. طول این دره حدود ۱۸ کیلومتر است و کوه‌های اطراف آن تا ۲۰۰ متر ارتفاع دارند. رودخانه‌ای که از این دره می‌گذرد در نهایت به شالیزارهای انتهای مسیر ریخته و آن‌ها را سیراب می‌کند.

در مسیر راهپیمایی این دره مسافران می‌توانند درختان گردوی جنگلی با قدمت چندین صدسال را تماشا کنند. در ایران، دره‌ها و تنگه‌های بسیار زیبایی وجود دارد که طبیعتی شگفت ‌را در دل خود جا داده‌اند. دره شمخال هم یکی از این دره‌های بسیار زیبا است که با مسیر پر پیچ و خم و پوشش گیاهی خاصش چشم‌نوازی می‌کند. از فرودگاه بین‌المللی شهید هاشمی نژاد مشهد تا دره شمخال حدود ۳ ساعت و ۴۰ دقیقه با ماشین فاصله است.
دره شمخال
عکس از آرشیو لست‌سکند | امیر آریا
۶. سد تبارک و دره یوسفخان

روستا و منطقه تبارک در ۲۰ کیلومتری شمال شرقی قوچان قرار دارد. آب و هوای مستعد و باغات و درختان فراوان و در نتیجه اقلیم مناسب که یکی از دلایل آن، عبور دائمی رودخانه اترک و ارتفاعات نسبتاً بلند آن است، موجب تنوع گیاهان دارویی، پرندگان مهاجر و ماهیان رودخانه‌ای در سد تبارک و محوطه پیرامون شده است و همین خصوصیات اقلیمی این مکان را تبدیل به یک جاذبه طبیعی برای مسافران و گردشگران کرده است. رودخانه پر آب و دائمی تبارک از شمال شرقی روستا عبور می‌کند. حاشیه رودخانه، در بهار و تابستان، محل اقامت موقت گردشگرانی است که به این روستا مسافرت می‌کنند. سد تبارک، در فاصله یک کیلومتری روستای یوسف خان و در محل تلاقی رودهای سوزه و زیرآباد قرار دارد.

در واقع، نقطه شروع رودخانه تبارک، محل احداث سد تبارک است. پس از احداث سد و به دلیل هوای مطلوب و جاذبه دریاچه پشت سد، روستای یوسف خان و سد تبارک در تمام طول سال و به ویژه در بهار و تابستان پذیرای هزاران گردشگری است که برای گذران اوقات فراغت در این ناحیه اتراق می‌کنند. از فرودگاه بین‌المللی شهید هاشمی نژاد مشهد تا روستای یوسفخان حدود ۱ ساعت و ۴۰ دقیقه با ماشین فاصله است.
سد تبارک.jpg
عکس از تهمینه رزاقی
۷. اخلمد

دره آبشار اخلمد در ۱۷ کیلومتری جنوب غربی شهرستان چناران در نزدیکی روستای اخلمد واقع شده است. این دره دارای دیواره های سنگی و پوشش گیاهی متراکم است. در دره اخلمد، باغ‌های فراوانی وجود دارد که میوه تابستانی منطقه و نیز شهر مشهد را فراهم می‌کند. این دره دارای دیواره‌های فراوانی مثل دیواره سفید، الله اکبر و عقاب است که مکان مناسبی را برای ورزش سنگ‌نوردی ایجاد کرده اند.

در دره اخلمد آبشارهای فصلی و دایمی نیز وجود دارد که مهمترین آن در انتهای دره واقع شده و ارتفاعش به ۲۳ متر می‌رسد. به دلیل آهکی بودن جنس کوه‌های اخلمد، حفره های ژرف مدوری در زیر آبشار ایجاد شده‌اند. آبشار باشکوه، کوه‌های مسطح و باغ‌های فراوان، مناظری بدیع برای گردشگران به وجود آورده‌اند. اخلمد دارای دو آبشار است، یکی آبشار بزرگ با ۴۵ متر ارتفاع و آبشار کوچک که ۲۳ متر ارتفاع دارد و در تمام فصول جاری است و از کوه منیژه سر چشمه می گیرد. می‌توان گفت مسیر آبشار اخلمد یکی از زیباترین مکان‌های ایران است. از فرودگاه بین‌المللی شهید هاشمی نژاد مشهد تا اخلمد حدود ۱ ساعت و ۲۰ دقیقه با ماشین فاصله است.
اخلمد مهر.jpg
عکس از خبرگزاری مهر
۸. آبشار بردو

آبشار بردو در استان خراسان رضوی قرار گرفته و در ۲ کیلومتری غرب روستای شورآب علیا از توابع تربت جام واقع شده است. آبشار بردو از ارتفاع ۳۰ متری بر روی شیار کوه و بر روی شیب صخره‌ای به پایین می‌ریزد و در پیرامون آن صخره‌های خزه بسته مناظر زیبایی ایجاد کرده است. روستای شوراب علیا، روستایی از توابع بخش نصرآباد، دهستان کاریزان و در شهرستان تربت جام است. از فرودگاه بین‌المللی شهید هاشمی نژاد مشهد تا آبشار بردو حدود ۲ ساعت با ماشین فاصله است.
۹. روستای کنگ

روستای پلکانی کنگ در ۱۹ کیلومتری غرب طرقبه و ۲۹ کیلومتری مشهد قرار دارد و آخرین روستا در محور دره رودخانه کنگ است که از طریق یک جاده آسفالته به روستای نغندر و سپس شهر طرقبه و از آنجا به شهر مشهد مرتبط می‌شود و ماسوله‌ای دیگر را از دوران قبل از اسلام به نمایش می‌گذارد. قدمت “کنگ” که به ماسوله خراسان شهرت دارد، به پیش از اسلام باز می گردد. روستای تاریخی کنگ در پهنه سبز باغ‌های گیلاس و کوه‌های سربه فلک کشیده خودنمایی می‌کند و هنوز هم ردپای تاریخ در دل این روستای حس می‌شود.

روستای کنگ در دامنه کوه بینالود قرار گرفته و به سبب موقعیت جغرافیایی و پلکانی بودن منظره کنگ و از نظر زیبایی‌شناسی و ساختار معماری، در نوع خود بی‌نظیر و قابل بررسی است. کنگ با دره های سرسبز و آب وهوایی مطلوب و قرار گرفتن سکونتگاه‌ها بر روی کوهپایه، شباهت بسیاری به شهر ماسوله دارد و از سویی قدمت این روستا و وجود گورستان قدیمی، مسجد، تکیه و رباط شاه عباسی، جلوه این روستا را در نظر بیننده بیشتر نشان می دهد. از فرودگاه بین‌المللی شهید هاشمی نژاد مشهد تا روستای کنگ حدود ۱ ساعت و ۱۰ دقیقه فاصله است.
روستای کنگ
عکس از آرشیو لست‌سکند | ثمین شهرستانی
۱۰. کلات نادری

کلات نادری که نام خود را از نادرشاه افشار گرفته است در ۱۴۵ کیلومتری مشهد واقع شده است. تیمور لنگ ۱۴ بار به این شهر کوهستانی حمله کرده و هر ۱۴ بار با شکست مواجه شده است. به این شهر خوش آب و هوا، سرزمین گنج‌های ایرانی هم می‌گویند؛ چرا که در گذشته محل نگهداری جواهرات باارزش و غنایم جنگی بوده است.

کاخ خورشید، آبشار ارتکند، آبشار قره سو و مسجد کبود گنبد از دیدنی‌های این منطقه به شمار می‌روند. اگر قصد گشت‌وگذار در میان آب و هوای کوهستانی و جنگل را دارید و بازدید از بناهای تاریخی هم برایتان جذاب است، بدون شک کلات نادری می‌تواند انتخاب مناسبی برای سفر یک روزه به اطراف مشهد باشد. از فرودگاه بین‌المللی شهید هاشمی نژاد مشهد تا کلات نادری حدود ۲ ساعت و ۲۰ دقیقه با ماشین فاصله است.

بهترین چشمه های اب گرم ایرا

چشمه‌های آب گرم یکی از جذاب‌ترین جاذبه‌های گردشگری ایران هستند. کشور زیبای ما به خاطر تنوع اقلیمی، جاذبه‌های طبیعی بسیار متنوعی دارد از جمله همین چشمه های آب گرم که هم در شمال کشور پیدا می‌شوند و هم در جنوب کشور. اگر دوست دارید که تفریح شما علاوه بر طبیعت‌گردی، برایتان خاصیت درمانی هم داشته باشد، یکی از این چشمه های آب گرم را به عنوان مقصد سفر خود انتخاب کنید.

از قدیم الایام از این چشمه‌های آب گرم برای درمان بسیاری از مشکلات از جمله مشکلات پوستی و حتی مشکلات تنفسی و روماتیسم استفاده می‌کردند. این روزها آزمایش‌های علمی هم خواص بی‌نظیر چشمه‌های آب گرم را ثابت کرده است.

با وجود اینکه معمولا چشمه۲های آب‌گرم سرعین را می‌شناسیم، در گوشه و کنار ایران، چشمه‌های آب گرم فراوانی وجود دارند. در ادامه، معروف‌ترین آنها را معرفی می‌کنیم.

۱٫ چشمه آب‌گرم دهلران در استان ایلام

یکی از خاص‌ترین جاذبه‌های طبیعی استان ایلام همین چشمه‌های آب‌گرم دهلران است که دمای آنها به حدود ۵۰ درجه سانتی‌گراد می‌رسد. آب این چشمه گوگردی است و برای درمان بسیاری از بیماری‌ها مفید است. البته غیر از خاصیت درمانی، یکی از عواملی که گردشگران زیادی را به این منطقه می‌کشاند، زیبایی این چشمه‌های آب‌گرم است. رنگ این چشمه‌ها در طول روز تغییر می‌کند. این چشمه‌ها در فاصله سه کیلومتری از شهر دهلران در دامنه سیاه کوه واقع شده‌اند.

در اطراف این چشمه، مجتمع رفاهی و استخرهایی برای لجن‌درمانی گردشگران در نظر گرفته شده است.
چشمه آب‌گرم دهلران
عکس از خبرگزاری مهر | لیلا قدرت‌اللهی
۲٫ چشمه‌های آ‌ب‌گرم در استان آذربایجان غربی

استان آذربایجان غربی از نظر داشتن چشمه‌های آب‌گرم و آب معدنی بسیار غنی است. این استان دارای ۴۶ چشمه مختلف است و از این بابت در ایران، رکورددار است. به همین خاطر، گردشگران زیادی این استان را فقط به خاطر بازدید از همین چشمه‌ها به عنوان مقصد سفر انتخاب می‌کنند. از میان مهم‌ترین چشمه‌های آب‌گرم و آب معدنی این استان می‌توان به این موارد اشاره کرد.

در شهر ارومیه چشمه‌های آب‌گرم محال باراندوز، ایستی سو و زنبیل ، آب‌گرم احمدآباد واقع در حاشیه اثر جهانی تخت سلیمان تکاب، چشمه صدقیان در سلماس، چشمه قره شعبان در خوی، آب‌گرم باش‌کندی در ماکو، آب‌گرم گراو در مهاباد، آب‌گرم روستای زاویه سفلی و… قرار دارد.
۳٫ چشمه آب‌گرم سرعین در استان اردبیل

حتما آوازه چشمه‌های آب‌گرم استان اردبیل (به خصوص سرعین) را شنیده‌اید. سرعین در ۲۵ کیلومتری از شهر اردبیل قرار دارد و هر ساله میزبان تعداد زیادی از گردشگران داخلی و خارجی است. بسیاری از این گردشگران، نه تنها به خاطر خواص زیاد این چشمه‌ها، بلکه برای لذت بردن از طبیعت زیبای اطراف آن به این منطقه سفر می‌کنند.

جذابیت سرعین به همین چشمه آب‌گرم محدود نمی‌شود. غیر از این چشمه آب‌گرم دو استخر آب سرد هم در سرعین وجود دارد که آب گازدار دارند و آب آنها نوشیدنی است.
آب‌گرم سرعین
عکس از همشهری آنلاین
۴٫ آب‌گرم لاریجان در استان مازندران

شهر آمل یکی دیگر از شهرهای ایران است که به خاطر داشتن چشمه‌های آب معدنی گرم و سرد، شهرت پیدا کرده است.

این شهر دارای ۲۶ دهنه آب معدنی گرم و سرد است و بزرگترین چشمه آب‌گرم ایران در لاریجان آمل واقع شده است. آب این چشمه سرشار از مواد گوگردی است و دمای آن به ۶۲ درجه سانتی‌گراد می‌رسد.

مثل بسیاری از چشمه‌های آب‌گرم دیگری که در این فهرست معرفی کردیم، این چشمه هم علاوه بر خواص درمانی، دارای طبیعت بسیار زیبایی است که ارزش سفر کردن دارد. این چشمه در مسیر جاده هراز و تقریباً بین راه آمل و تهران قرار گرفته است.

۵٫ آب‌گرم اهرم در استان بوشهر

استان بوشهر هم مثل چند استان دیگر ایران، میزبان چشمه‌های معدنی متعددی است. در این استان هفت چشمه آب گرم به نام‌های اهرم، دالکی، خانیک، میراحمد و قوچاک وجود دارد که خواص درمانی زیادی دارند و هر ساله میزبان هزاران گردشگر هستند.

از میان این هفت چشمه، چشمه آب‌گرم اهرم معروف‌تر است و یکی از پنج چشمه معدنی برتر ایران است. این چشمه در نزدیکی شهر اهرم در ۶۳ کیلومتری جاده بوشهر به بندرعباس قرار دارد. در سال‌های اخیر به این چشمه آب‌گرم و محیط اطراف آن توجه شده و امکانات لازم برای بهره‌مند شدن گردشگران از این جاذبه طبیعی فراهم شده است.
آب‌گرم اهرم
عکس از خبرگزاری تسنیم
۶٫ آب‌گرم محلات در استان مرکزی

در ارتفاعات شمال شرق شهر محلات و در فاصله ۱۵ کیلومتری از شهر، چشمه آب‌گرم محلات قرار گرفته است که شهرت خاصی در ایران دارد.

دمای آب این چشمه ۵۰ درجه سانتی‌گراد است و کسانی که مبتلا به بیماری‌های ریوی و قلبی هستند نباید از آب آن استفاده کنند. فصل بهار و تابستان بهترین موقعیت برای استفاده از این چشمه آب‌گرم است. در اطراف آن تعداد زیادی مسافرخانه، حمام خصوصی و استخر وجود دارد.

۷٫ آب‌گرم فلکده در استان مازندران

منطقه فلکده نام منطقه‌ای در شهر تنکابن است که بیشتر از همه به خاطر همین چشمه آب‌گرم شهرت دارد. یکی از ویژگی‌های جذاب این چشمه این است که در میان جنگل‌های کاج و سرو، سر از زمین بیرون آورده است. این چشمه آب‌گرم گوگردی نیست و بوی نامطبوعی ندارد و برای نوشیدن هم مناسب است و از این بابت از اکثر چشمه‌های آب‌گرم ایران، متمایز است.

۸٫ آب‌گرم دلفان در استان لرستان

چشمه آب‌گرم شهرستان دلفان در دامنه رشته کوه زاگرس در ۶۰ کیلومتری از غرب شهر نورآباد قرار گرفته است. این چشمه به خاطر خواص درمانی زیاد و تاثیر مثبتی که در التیام دردهای مزمن دارد، هر ساله میزبان گردشگران زیادی از سراسر ایران است و به عنوان یک مقصد گردشگری سلامت در نظر گرفته می‌شود.

۹٫ آب‌گرم قلعه کندی در استان آذربایجان شرقی

چشمه آب‌گرم قلعه کندی در شهرستان کلیبر قرار دارد. این چشمه به خاطر این که در یک منطقه گردشگری و در نزدیکی جنگل‌های ارسباران واقع شده، گردشگران زیادی از داخل و خارج از کشور دارد.

آب‌گرم این چشمه برای درمان بیماری‌هایی مانند روماتیسم مفید است. دمای آب چشمه اصلی به ۷۵ تا ۸۰ درجه هم می‌رسد. دمای آب چشمه‌های مجاور ملایم‌تر است.

۱۰٫ چشمه آب‌گرم گنو بندرعباس

چشمه آب‌گرم گنو در در ۳۴ کیلومتری از شمال شرقی شهر بندرعباس و در کیلومتر ۲۲ جاده بندرعباس به سیرجان قرار گرفته است. این چشمه، یکی از جاذبه‌های گردشگری مهم استان هرمزگان است. از قدیم الایام از آب گوگردی و گرم این چشمه برای آبیاری نخلستان یا استحمام استفاده می‌کردند.

یکی از ویژگی‌های منحصربه‌فرد این چشمه این است که آب با دمای حدود ۴۰ درجه آن تنها زیستگاه نوعی ماهی به نام آوینیوس گینویس در کل دنیا است. اطراف این چشمه امکانات لازم توریستی مثل هتل، آلاچیق، مکانی برای راه اندازی چادر مسافرتی، پارکینگ و… در نظر گرفته شده است.
آب‌گرم گنو
عکس از باشگاه خبرنگاران جوان
۱۱٫ چشمه‌های آب‌گرم رامسر

در شهر رامسر چند چشمه آب‌گرم معروف وجود دارد. بعضی از آنها داخل شهر و بعضی دیگر خارج از شهر هستند. این چشمه‌ها بیشتر به خزینه‌های قدیمی شباهت دارند. البته غیر از بخشی که در هتل رامسر واقع شده و امکانات مدرن دارد.

دمای چشمه آب گرم رامسر به ۴۲ درجه سانتی‌گراد هم می‌رسد. این چشمه هم مثل سایر چشمه‌های آب گرم، فقط به خاطر خواص درمانی مورد توجه قرار نگرفته، بلکه طبیعت اطراف آن هم زیبا و دیدنی است.

چشمه ‌های آب‌گرم یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های طبیعی هستند. آب این چشمه‌ها معمولا حاوی مواد معدنی مفید است و غالبا دمای بالایی دارد. به همین دلیل، آب‌تنی کردن در آنها از زمان‌های دور مورد توجه مردم بوده است. خواص درمانی آنها در آزمایش‌های مدرن هم به اثبات رسیده است. اگر دوست دارید در کنار لذت بردن از طبیعت زیبا، تنی به آب بزنید و از خواص درمانی چشمه‌‌های آب گرم استفاده کنید، به یکی از این چشمه‌ها سر بزنید.

گنبد سلطانیه زنجان کجاست

آدرس زنجان- سلطانیه- خیابان گنبد
دوره تاریخی ایلخانان
ورودیه ایرانی ۳۰,۰۰۰ ریال
ورودیه خارجی ۵۰۰,۰۰۰ ریال
ساعت بازدید بهار و تابستان ۰۸:۰۰ الی ۲۰:۰۰
ساعت بازدید پائیز و زمستان الی
زنجان از مناطق بکر استان زنجان به شمار می‌رود که با وجود جاذبه های گردشگری بسیار همچون گنبد سلطانیه و دودکش جن هر ساله گردشگران بسیاری را به سوی خود می‌کشاند. اگر قصد سفر به این دیار را دارید پیشنهاد می‌کنیم به تماشای دیدنی های زنجان بروید تا لحظاتی متفاوت را تجربه کنید. با قدم زدن در جای جای شهر زنجان می‌توانید بناهایی تاریخی را ببینید که نشان از قدمتی تاریخی در روزگاران گذشته دارد. یکی از این بناهای باارزش در بازدید از این دیار، گنبد سلطانیه با معماری بی‌نظیر است که با روکشی کاشی‌کاری به رنگ فیروزه‌ای خودنمایی می‌کند. درباره‌ی این‌که گنبد سلطانیه زنجان به چه علتی ساخته شد، حکایت جالبی نقل کرده‌اند. سلطان محمد خدابنده (الجایتو) در اوایل قرن هشتم هجری قمری قصد داشت پیکر امام اول شیعیان را از نجف به زنجان انتقال دهد و به همین منظور، زیباترین و باشکوه‌ترین بنایی را که می‌توانست ساخت. بنایی که در زمان خود مطلقاً همانندی نداشت و هم‌اکنون نیز از جهاتی در تمام دنیا بی‌نظیر است. درست شبی که فردای آن سلطان قصد داشت کاروانی برای انتقال پیکر به نجف بفرستد، حضرت امیر به خواب او آمد و وی را به زبان تُرکی خطاب کرد و از این کار نهی نمود؛ و الجایتو تصمیم گرفت تا این مکان باشکوه را به‌عنوان مزار خودش در نظر بگیرد (نقل مستقیم از استاد دکتر میرمنصور ثروت، استادِ رشتۀ ادبیات فارسی.) گنبد سلطانیه بزرگ‌ترین گنبدِ آجری جهان است و شهرتش به همین دلیل است؛ اما زیبایی‌اش منحصر به این نیست. اولین گنبدِ آجریِ جهان، سومین گنبدِ بزرگ جهان، بزرگ‌ترین گنبدِ ایران (در میان این‌همه گنبد و این‌همه بنای مذهبی)، نخستین گنبدِ دوپوستۀ دنیا که نمی‌توان کهن‌تر از آن یافت (با ۶۰ سانتی‌متر فضای خالی بینِ دو دیواره یا دو گنبد، و ۲۵ متر قطر گنبد)، طراحیِ کاملاً بدونِ مشابه و بی‌رقیب… فقط بخشی از جلوه‌های استثنایی این اثر تاریخی است. هنرمندان قدیم، لباسی خوش‌نقش‌وجلوه از فیروزه‌ی کاشی‌های دست‌ساز بر قامت بلند و عظیم گنبد سلطانیه پوشانیده‌اند؛ به طوری که در جاده‌ی زنجان تهران، رنگِ آسمان‌گونِ آن در پهنه وسیعِ خاک سرخ بیابان، مانند نگین فیروزه‌ی اصل می‌درخشد و زیباپسندان را به خود می‌خواند؛ و وقتی پا به داخل بنا می‌نهید، با نقش‌ونگارهایی مواجه می‌شوید که پس از هفتصد سال، همچنان می‌توان ساعت‌ها بدان چشم دوخت و به یاد زحمات استادانۀ معماران و سه هزار کارگری که در ده سال این بنا را ساخته‌اند، سری از سرِ حیرت تکان داد. این بنا در فهرست میراث فرهنگیِ یونسکو ثبت شده‌است و البته با عظمت و زیبایی‌ای که گنبد سلطانیه دارد، سازمان یونسکوست که باید از وجود چنین میراثی در فهرستش، بر خود ببالد. حیرت از دیدار این گنبد، فرصتی است که علاقمندان به میراث فرهنگیِ کشورمان، محال است از آن چشم بپوشند. اگر می‌خواهید با آثار تاریخی شهر زنجان آشنا شوید

بازار بیجار کجاست

بازار بيجار که در مركز شهر واقع‌ شده بافت قديمي شهر محسوب مي ‌گردد. اين بازار که در دوره صفوی ساخته شده شامل راسته‌ شمالي، جنوبي، تيمچه‌ اي به نام حاج شهباز و سرايي به نام سراي امير تومان است. بازار تاریخی بیجار به همراه دو تیمچه حاج شهباز و امیر تومان در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۷۸ با شمارهٔ ثبت ۲۵۹۱ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌ است.
مشخصات کلی
نام
بازار بیجار
قدمت
دوره صفوی
پیشنهادات
بخش های مهم برای بازدید
بازار و تيمچه‌ حاج شهباز و امير تومان
بهترین زمان بازدید
ایام نوروز
نزدیکترین جاذبه های گردشگری
کاروانسرای امیر
مسیر دسترسی
آدرس
کردستان، بیجار
امکانات
دسترسی به وسایل نقلیه
اقامتگاه
رستوران
بوفه
پوشش شبکه
متن کامل: بازار بیجار

شهرستان بیجار از شهرهای قدیمی و تاریخی استان کردستان است و قدمت آن به هزاره سوم پیش از میلاد مسیح بر می ‌گردد که آثار باستانی و تاریخی با ارزش و فاخری در دل خود نهفته دارد. از جمله این آثار، بازار بیجار است که در مرکز شهر و در حد فاضل خیابان ‌های توحید، فاضل و اردلان واقع شده و از بقایای بافت قدیمی شهر محسوب می ‌شود. تاریخ بنای احداث بازار به دوران صفویه بر می‌ گردد که در دوران زندیه در زمان حمله کریمخان زند به بیجار و کردستان و همچنین در جنگ جهانی اول و حمله روس ها در دوران قاجار مقداری زیادی از آن آسیب دید که مورد بازسازی قرار گرفت. مجموعه بازار آن شامل یک راسته طولانی شمالی –جنوبی و تیمچه‌ای بنام حاج شهباز و سرایی به نام سرای امیر تومان است. اکنون تعداد شانزده باب حجره از بافت معماری قدیم بازار در دو طرف راسته اصلی باقی‌ مانده و مابقی حجره‌ ها و راسته‌ ها دستخوش تغییر شده ‌اند. در پوشش مغازه ‌ها از طاق و تویزه استفاده شده ‌است. موقعیت جعرافیایی بیجار بر سر راه کردستان و آذربایجان موجب گردیده که این بازار، گستردگی و اهمیت ویژه داشته باشد و به علت قرارگیری در مسیر راه کاروان ‌رو تجاری در گذشته از رونق قابل توجهی برخوردار بوده‌ است. اين بازار ازلحاظ بافت تاریخی و رونق فروش صنایع‌ دستی و سوغات محلي مورد توجه گردشگران است.

بخش های مختلف بازار
بازار سنتی و دیدنی بیجار به سه قسمت تقسیم می ‌شود و بخش قدیمی ‌تر آن، قسمت بالای بازار است که از دوران صفویه به جا مانده و شامل شانزده باب مغازه می باشد. طاق این بخش به صورت جناغی و با سنگ و ملات ساروج ساخته شده و دارای چهار سوقی بوده که در قدیم محل استقرار داروغه شهر بوده است. بخش‌ های میانی و پایین بازار که ساخت آن به دوران قاجار بر می ‌گردد از دیگر قسمت‌ های بازار است که در جنگ جهانی اول به آتش کشیده شد و در سال‌ های ۱۳۳۳ و ۱۳۳۴ شمسی سقف ویران شده آن برداشته و سقف کنونی بر روی آن نصب شد. امروزه بازار افتخار نظام، که از قسمت ‌های مهم بازار بیجار بوده است بدون سقف و به صورت کوچه ‌های باریک با مغازه‌ هایی در دو طرف خودنمایی می‌ کند. قیصریه افتخار نظام در شرق بازار قرار دارد و با میدانچه پای ‌قپان و حمام قدیمی بیجار ارتباط دارد و درب ورودی مسجد جامع نیز در این بازار واقع شده است.

تیمچه حاج شهباز سند قدمت بیجار گروس
در ضلع شرقی راسته بازار بیجار تیمچه ‌ای به نام تیمچه حاج شهباز، تاجر بزرگ بیجاری قرار گرفته که اصل این تیمچه متعلق به دوران صفوی است و در دوران قاجار بازسازی شده است. این تیمچه در دوره قاجار متعلق به حاج شهباز، تاجر بزرگ گروس و امیر نظام گروسی و کافی ‌الدوله امیرانی از شخصیت ‌های برجسته و فاخر بیجار بوده است. تیمچه حاج شهباز از جنوب به مسجد جامع چسبیده و از طرف غرب با در ورودی دیگری به میدانچه پای ‌قپان ارتباط دارد. طولش ۳۴ متر و عرض آن ۲۰ متر و ارتفاعش از بالای گنبدها ۷/۹۰ متر است. این تیمچه از دوازده حجره به صورت قرینه در دو ضلع جنوبی و شمالی تشکیل شده است. سقف تیمچه متشکل از چهار گنبد است که درون گنبدها با کاربری و آجرکاری زیبا تزیین شده است و در بدنه گنبدها روزنه‌ هایی برای تأمین روشنایی تیمچه تعبیه شده‌ اند. این روزنه‌ ها از شاهکارهای نورپردازی هستند چون تمام روز به نحو مطلوبی نور خورشید را به تاریک ‌ترین زوایای تیمچه و حجره‌ های آن منتقل می ‌کنند. برای تزئین سقف تیمچه از کاشی‌ های کوچک رنگی استفاده شده که در ترکیب با آجرکاری ‌ها زیبایی خاصی به آن داده است. از ویژگی‌ های دیگر معماری این تیمچه تاریخی و دیدنی، در نوع قوس ‌ها و کاربندی ‌هایی است که در سقف آن اجرا شده، که در ترکیب با کاربندی‌ ها، تصویر بسیار زیبایی پدید آورده است. این مکان هم اکنون توسط میراث فرهنگی و گردشگری مرمت شده و قرار است به همت مسئولان در آینده نزدیک به موزه تبدیل شود.

تیمچه و کاروانسرای امیر تومان
در ضلع غربی بازار سنتی و تاریخی بیجار سرای قدیمی وجود دارد که در زبان محلی به تیمچه امیر تومان معروف است و به علت مجاورت با پارکی کوچک، از موقعیت مناسبی در شهر برخوردار است. این سرا به صورت هشت و نیم هشت و در یک طبقه با مصالح، خشک، آجر و سنگ ساخته شده و در گذشته مکان مهم تجاری بوده است. در کنار این بنا، اثر دیگر ی به نام کاروانسرای امیر وجود دارد که در گذشته محل سکونت اعیان شهر بوده و دارای حیاطی بیضی شکل بوده است. کاروانسرای امیر نیز با توجه به نوع معماری و نقشه کاروانسرا نشان‌ دهنده معماری دوران صفوی است که به احتمال زیاد در دوران علیرضاخان امیر تومان بازسازی کلی شده و به همین دلیل به نام تیمچه و کاروانسرای امیرتومان نامگذاری و معروف شده است. این مکان در هنگام حضور متفقین مکان استقرار نیروهای نظامی اشغالگران بوده و پس از آن نیز؛ سال ‌ها پادگان نظامی و ژاندارمری بوده است. این تیمچه دارای ۶۵۰ مترمربع عرصه و ۵۰۰ مترمربع اعیانی و ساختمانی هشت ضلعی منظم با آجرهای قرینه است که تزئیناتی آجری در پوشش سقف دارد. هم اکنون از این مکان به عنوان اداره میراث فرهنگی و گردشگری بیجار استفاده می ‌شود.

روستای قلعه شهید

آدرس:
کرمان، نرماشیر، روستای قلعه شهید
زمان بازدید:
آزاد
تعطیلی هفته
ندارد
تعطیلات سالانه
ندارد
بلیط ورودی
رایگان
بلیط اتباع خارجی
رایگان
قلعه روستای قلعه شهید
چکیده: قلعه روستای قلعه شهید

روستای قلعه شهید با قلعه ای تاریخی از جاذبه های گردشگری شهرستان نرماشیر در استان کرمان است. از جاذبه های دیگر این روستا زیارتگاه جمالی آن است که مورد توجه مردم منطقه می باشد.
مشخصات کلی
نام
قلعه روستای قلعه شهید
قدمت
دوره زندیه و اوایل دوره قاجار
پیشنهادات
نزدیکترین جاذبه های گردشگری
زیارتگاه جمالی روستا
مسیر دسترسی
آدرس
کرمان، نرماشیر، روستای قلعه شهید
امکانات
دسترسی به وسایل نقلیه
بوفه
پوشش شبکه
متن کامل: قلعه روستای قلعه شهید

روستای قلعه شهید از جاذبه های گردشگری مهم نرماشیراست که سالانه پذیرای گردشگران بسیاری می باشد. قلعه تاریخی این روستا که بنام قلعه شاه نشین شهرت یافته مربوط به دوره زندیه و اوایل دوره قاجار است. شکل معماری قلعه همانند قلعه ارگ بم و دارای دو برج بسیار بلند و زیبای خشت و گلی به ارتفاع نه متر می باشد. قلعه دارای سر در زیبا و دو برج دیده بانی با نقوش هندسی است و دارای شاه نشین و اتاقهای زیادی است. همچنین راهرویی دارد که تعدادی اتاق در اطراف آن ساخته شده و ارباب-رعیتی بوده است که رعایا در اطراف قلعه ساکن بوده اند.